Activități Academice ELSA

  Activități Academice

  Departamentul Activități Academicereprezintă departamentul cheie

  din cadrul Asociației. Activitățile principale prin care departamentul

  contribuie la educația juridică a studenților sunt:

  Moot Court Competitions

  Concursurile de Eseuri

  Lawyers @ Work

  Legal Research Group

  Contract Negociation Competition

  Legal Debates

  Legal Explorations

  Concursul de Eseuri 

  Concurs de Eseuri este un eveniment  în cadrul căruia studenții la drept și tinerii juriști concurează prin eseurile lor pe un anumit subiect. Acesta are ca scop pregătirea participanților pentru formele de specialitate de comunicare scrisă, care sunt necesare în profesia juridică. De obicei, eseurile conțin punctul de vedere personal al celui care scrie cu privire la un anumit subiect. ELSA este conștientă de relevanța de a scrie eseuri, considerată fiind parte a unei educații juridice efective. În primul rând, este clar că scrierea eseurilor juridice este diferită de alte genuri, mai ales dat fiind că scrierea juridică are particularități tehnice, o deosebire în fiecăre limbă națională. Cel ce activează în domeniul juridic trebuie să posede limbajul juridic și să opereze cu el judicios.

  Legal Research Group 

   Grupul de Cercetare Juridică (LRG) este un grup de studenți la drept și/sau tineri juriști care desfășoară o cercetare pe o temă specifică ce ține de drept cu scopul de a face concluziile accesibile publicului. În funcție de subiect, metodele de lucru și limba aleasă, grupul de cercetare juridică poate implica studenți la drept și tineri juriști la nivel local, național sau internațional. Contextul LRG este de a face munca ELSA mai academică și de a fi în măsură să prezinte unele rezultate cadrelor universitare și profesioniștilor. Activitatea membrilor ELSA trebuie să contribuie la dezvoltarea domeniului juridic și să introducă aspecte noi  de abordare a acestuia. Pe de altă parte, membrii ELSA au posibilitatea de a publica rezultatele muncii lor într-un manual, de a le prezenta la conferințe sau mediului academic.

  Legal Debates

  O dezbatere pe teme juridice este o discuție pe baza unui anumit subiect juridic. În mod normal, este format dintr-un panel de participanți, majoritatea studenți. Dezbaterea este condusă de un moderator, la ea fiind prezențiși spectatori. A dezbate este o abilitate care nu doar dezvoltă gândirea critică, dar permite studenților la drept și tinerilor juriști să abordeze actuale probleme juridice, să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare și să-și dezvolte gândirea analitică.

  Lawyers @ Work

  Scopul L@W-urilor este de a permite studenților și tinerilor juriști să-și formeze o viziune de ansamblu asupra profesiilor juridice. Aceste evenimente reprezintă o oportunitate pentru studenți și tineri juriști să obțină informații temeinice despre profesiile pentru care pot opta nemijlocit de la cei care le profesează.

  Scopul organizării unui L@W este să ofere studenților și tinerilor juriști oportunitatea de a înțelege diferite modalități de avansare în carieră în acest domeniu. Acest eveniment le permite să se întâlnească experți în diferite profesii juridice.

  Contract Negociation Competition

  „The International Negotiation Competition for Law Students” este o competiție în care o echipă formată din doi studenți la drept reprezentând un grup/client negociază o tranzacție internațională sau rezoluția unei dispute internaționale cu o echipă opozantă formată din alți doi studenți la drept.

  Legal Explorations

  Workshopul are ca obiect aprofundarea unui anumit subiect de interes general sau de specialitate, forma de desfășurare concretă urmând a fi aleasă prin înțelegere cu profesorul-speaker. Întâlnite sub forma mai multor Workshopuri succesive pe teme diferite ale aceluiași domeniu ales, la final workshopul poate fi urmat de un MCC, un concurs de eseuri sau chiar de o dezbatere cu studenţii care au participat la prelegeri.

  Este o bună modalitate de a aduce în discuție un domeniu mai puţin reglementat sau care nu este abordat la facultate. În acest fel, studenții din toţi anii de studiu vor fi interesaţi să participe la workshopuri urmând să câștige în mod efectiv un volum de cunoștințe suplimentare celor obținute la orele de prelegeri sau curs. La final, cei mai buni studenţii, selectaţi printr-un memoriu, un eseu, un interviu, un process simulat, pot castiga premii în bani, cărţi, stagii de practică sau puncte în plus la examene.

  Concursul Național al Tinerilor Juriști, ediția 2019 a fost desfășurat la Institutul Național al Justiției. La concurs s-au înregistrat 60 de studenți de la facultățile de drept din Republica Moldova, ciclul licență, ciclul masterat inclusiv absolvenți din promoția anului 2018. În dependență de competențele și preferințele individuale, participanții au optat pentru echipa din care ar dori să facă parte: Echipa Drept Civil sau Echipa Drept Penal. În prima etapă, participanții au susținut un test-grilă în incinta INJ pentru evaluarea capacităților individuale. Astfel, doar 100 din cele 780 de întrebări incluse în programul de testare electronică, au fost distribuite aleatoriu fiecărui concurent. Timp de 90 de minute participanții la concurs au ales varianta corectă de răspuns din cele trei afișate. În baza punctajului acumulat, în semifinală au trecut 24 de concurenți. Pe 12 martie 2019 aceștia au ținut un discurs motivațional și au rezolvat o speță fie de drept civil, fie de drept penal. Concurenții din Echipa de Drept Civil au fost evaluați de către Svetlana Novac, Director adjunct al Institutului Național al Justiției, judecător în demisie, Adrian Guzun, Vicepreședinte al ELSA Republica Moldova și Vitali Sechevschi, jurist BLUR, iar echipa de Drept Penal – de către Mircea Roșioru, adjunct al Procurorului General, Gheorghe Cavcaliuc, șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, și Dumitru Obadă, formator la Institutului Național al Justiției, procuror detașat. La etapa finală a Concursului au participat doar 12 concurenți. Aceasta s-a desfășurat pe 22 martie 2019 și a constat în simularea unui proces de judecată. Membrii juriului etapei finale a concursului au fost Victoria Iftodi, ministru al Justiției, Mihai Poalelungi, Președinte al Curții Constituționale, Mircea Roșioru, adjunct al Procurorului General, Oleg Sternioală, Vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ de la Curtea Supremă de Justiție, Emanoil Ploșniță, Președinte al Uniunii Avocaților. Concursul Național al Tinerilor Juriști, ediția a IV-a, a fost organizat de către ELSA Republica Moldova în colaborare cu Institutul Național al Justiției.

  gallery/68398252_442660189666686_7003093920162775040_n
  gallery/56213750_2366469196944230_7978145448764375040_n
  gallery/56140449_2366469203610896_165883731599425536_n